G20 bude usilovat o reformu globálního finančního systému

Washington - Nejvyšší představitelé členských zemí skupiny G20 se dnes dohodli, že budou společně usilovat o obnovení hospodářského růstu a o reformu globálního finančního systému. Úsilí se bude opírat o víru v tržní principy, otevřený obchod bez bariér a otevřený investiční režim, uvádí návrh závěrečného prohlášení washingtonského summitu, který se věnuje řešení světové finanční krize.

„Tento akční plán ukazuje, že jsme schopni jednat,“ řekla během summitu novinářům německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že plán bude obsahovat kolem pěti desítek opatření, která by se měla stát skutečností do konce března příštího roku. „Pak bude další summit na úrovni lídrů,“ uvedla dále.

Text se zmiňuje také o regulaci finančních trhů, která má podporovat dynamiku, inovace a podnikání, které jsou nezbytné pro hospodářský růst, tvorbu pracovních míst a snižování chudoby ve světě.

Hlavním hostitelem mimořádného summitu je odstupující prezident George Bush. Vzhledem k tomu, že jeho nástupce Barack Obama, který úřad převezme 20. ledna, se jednání neúčastní, nejsou očekávání konkrétních výsledků příliš vysoká, i když je některé zdroje nevylučují.

Summit má položit základy pro novou éru v mezinárodní hospodářské spolupráci při předcházení krizím podobným té, která nyní zachvátila ekonomiku v řadě zemí světa. Jejím cílem má být nalezení společného postupu k řešení současné finanční krize a k zamezení podobných otřesů v budoucnosti.

„Sdílíme odhodlání k nápravě problémů, které vedly k tomuto nepokoji,“ řekl v úvodu Bush v souvislosti s největší finanční krizí za uplynulých 80 let. Schůzka začala shodou okolností v den, kdy statistické úřady oznámily, že se ekonomika eurozóny propadla do recese. Podobné údaje se ke konci roku očekávají i v případě Spojených států.

Největší diskuse na summitu se vedou o míře regulace světového hospodářství. Evropské země v čele s Francií a Německem naléhají na podstatné zpřísnění pravidel světového trhu, zatímco současná americká administrativa, stejně jako Kanada a Japonsko, dává přednost umírněnější reformě a nesouhlasí s ustavením mezinárodní regulační instituce.

Evropskou unii na zasedání zastupuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jako hlava státu předsedajícího sedmadvacítce. Na jednání jde s jasným posláním. „Washingtonský summit musí vydláždit cestu reformě mezinárodního finančního systému,“ hlásil. Unie také požaduje přimeřenou a adekvátní regulaci finančních trhů včetně dohledu nad ratingovými agenturami a daňovými ráji nebo diskuzi nad revizí brettonwoodských institucí.

V pátek zahájená schůzka dnes odpoledne SEČ pokračovala pětihodinovým zasedáním, po kterém bylo vydáno společné komuniké. Účastníci summitu mají po jeho skončení v plánu vystoupit na samostatných tiskových konferencích.

George Bush a Dmitrij Medveděv
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod