Summit G20 ve Washingtonu pokles ropy nezastavil

Londýn - Ceny ropy opět poklesly, zhruba o dolar, a téměř dosáhly nejnižší úrovně za poslední dva roky. Obchodníci ropu prodávají proto, že lídři skupiny G20 uzavřeli víkendové jednání ve Washingtonu se slabými konkrétními návrhy, jak světovou ekonomiku uchránit před rizikem hlubší recese.

Severomořská ropa Brent oslabila o 77 centů na 53,47 dolaru za barel, zatímco americká ropa zlevnila v jednu chvíli o 1,44 dolaru na 55,60 USD. Poté se ale její cena mírně oživila na 56,16 USD, klesla tak o 88 centů.

Ceny ropy zatížila také zpráva z kartelu OPEC, který možná s dalším jednáním ministrů o snížení těžebních limitů počká až na 17. prosinec místo konce listopadu. „Na ceny ropy stále těžce doléhají obavy ze zhoršujícího se výhledu mezinárodní ekonomiky,“ uvedl analytik komoditního trhu z Commonwealth Bank of Australia.

Vlády od Washingtonu po Peking se v sobotu dohodly na návrhu fiskálních a monetárních kroků na podporu světové ekonomiky. Konkrétní odpovědi na vývoj v problémových odvětvích ale zůstaly na kabinetech jednotlivých států. Výsledek summitu sice ukázal ochotu lídrů průmyslově vyspělých zemí zapojit do rozhodování i rozvíjející se mladé ekonomiky, jejich návrhy ale investory příliš neuklidnily.

Nejhorší finanční krize od 30. let minulého století stahuje čím dál více zemí do hospodářské recese. Minulý týden oznámila druhé čtvrtletí za sebou v hospodářském poklesu eurozóna, dnes se k ní přidalo s podobným vývojem Japonsko.

Obchodníci s ropou z toho vyvozují, že poptávka po energiích klesne. Ceny ropy se tak vzdalují historickému maximu 147 dolarů za barel, na které se americká ropa vyšplhala letos v červenci, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod