Růst cen bytů opět zpomalil

Praha - Ceny bytů rostly ve třetím čtvrtletí opět o něco pomaleji. Podle údajů Českého statistického úřadu podražily byty v období od července do září v průměru o 5,4 procenta. V Praze růst cen zrychlil na 6,1 procenta. Mimo metropoli se ceny šplhaly vzhůru o 4,7 procenta. Realitní odborníci přisuzují zpomalení cenového růstu vlivu krize.

Ještě ve druhém čtvrtletí rostly nabídkové ceny bytů v Česku ve čtvrtletním srovnání o 7,1 procenta. V Praze potom o 5,4 procenta, mimo metropoli dokonce o 8,7 procenta. Výsledky za třetí čtvrtletí však znamenají změnu trendu. Poprvé od roku 2004 totiž zdražovaly byty rychleji v Praze než v regionech. Zhoršené podmínky financování se tak v hlavním městě projevily méně než mimo něj.

Bohatá Praha a ostravský skokan 

Podle analytika poradenské společnosti King Sturge Ondřeje Novotného přitahovala Praha developerské projekty dříve než regiony, je ekonomicky mnohem silnější a tvoří největší bytový trh v republice. Z toho prý také vychází proti regionům odlišný cenový vývoj. „Developeři rezidenčních nemovitostí začali regiony objevovat až později, některá regionální města však zažila o to bouřlivější rozvoj nového bydlení,“ řekl. „Skokanem minulého i letošního roku bude zřejmě opět Ostrava,“ dodal.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se podle nejnovějších údajů ČSÚ začalo v Česku stavět 11 914 bytů, což je o 5,3 procenta méně než ve stejném období roku 2007. Dokončeno bylo 9 559 bytů, tedy o 9,5 procenta více než v loňském třetím čtvrtletí.