EU, USA a Čína budou společně bojovat proti závadným výrobkům

Brusel - Evropská unie, Spojené státy a Čína budou více spolupracovat při zajištění bezpečnosti běžných výrobků pro spotřebitele. Zlepšit by se měla hlavně vzájemná informovanost o závadných výrobcích. Porovnat by se měly také bezpečnostní standardy všech signatářů dnešního přelomového memoranda.

Varovný systém EU před nebezpečnými výrobky RAPEX ukazuje, že přibližně polovina zboží, které muselo být staženo z pultů v obchodech v EU, je čínského původu. Mnoho z nich přitom představují výrobky pro děti. To je samozřejmě do značné míry dáno i tím, že třeba v případě hraček kolem 85 procent z těch, které se prodávají v EU, bylo vyrobeno právě v nejlidnatější zemi světa.

„V otázce bezpečnosti není možný žádný kompromis,“ zdůraznila eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů Meglena Kunevová na tiskové konferenci. „Jsme velmi nakloněni otevřeným a konkurenceschopným trhům se všemi přínosy, které přinášejí milionům spotřebitelů, pokud jde o ceny a výběr, avšak nikdy na úkor bezpečnosti,“ dodala.

Všechny tři strany chtějí podle společného prohlášení zlepšit možnosti zjišťování původu výrobků. Hodlají také prozkoumat možnosti harmonizace postupů v boji proti nebezpečným a závadným výrobkům či porovnat existující bezpečnostní standardy.

Dnešní schůzka byla první podobnou svého druhu na této úrovni. Zástupci Pekingu, Bruselu a Washingtonu se pak také dohodli, že příští rok se uskuteční další obdobné setkání.