Americké a japonské akcie oslabily kvůli propouštění v bankovním sektoru

New York/Tokio - Akcie amerických i japonských firem dnes výrazně ztrácely svou hodnotu, investoři se těžce vyrovnávají s oslabením globálního hospodářského růstu a s velkým propouštěním ve finančním sektoru. Americké akcie ztratily přes 2,5 procenta, japonským akciím ve výraznějším poklesu zabránily nákupy podhodnocených titulů ze strany penzijních fondů, i tak se ovšem jejich ztráty blížily dvěma procentům.

Po skončení pondělního obchodování na Wall Street klesl index Dow Jones o 223,73 bodu na 8273,58 bodu, ztratil tak 2,63 procenta. Index Nasdaq Composite oslabil o 2,29 procenta na 1482,05 bodu, když přišel o 34,80 bodu. Akcie pokračovaly v extrémní volatilitě z minulého týdne, kdy DJI nakonec ztratil 340 bodů.

Investoři nervózně pozorují, zda se automobilový sektor dočká od státu finanční podpory. Znepokojivý byl podle nich také výsledek víkendového summitu skupiny G20, na němž se lídři alespoň shodli na těsnější spolupráci průmyslově vyspělých a rozvíjejících se ekonomik. Lepší vývoj průmyslové výroby, než se očekával, zlepšil náladu na akciovém trhu jen trochu.

V noci zaznamenaly trhy zprávu o odstoupení generálního ředitele americké internetové společnosti Yahoo Jerryho Yanga. Ten v poslední době čelil silné kritice akcionářů kvůli odmítnutí fúze s Microsoftem a neuzavření smlouvy o reklamě se společností Google. Po rezignaci čtyřicetiletého spoluzakladatele firmy je prý ovšem nabídka šéfa Microsoftu Steva Balmera na spojení s Yahoo opět na stole.

Klesaly i japonské akcie

Japonské akcie po ztrátách exportérů a bank také oslabily, index Nikkei 225 klesl o 194,17 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 2,28 procenta na hodnotě 8328,41 bodu. Širší index Topix oslabil o 1,8 procenta na 835,44 bodu.

Z exportních firem výrazně oslabily především akcie elektrotechnického
koncernu Sony, které klesly o více než čtyři procenta. Ztráty v podobném rozsahu měla i společnost Canon, zatímco Panasonic oslabil asi o 3,4 procenta.

Bankovní tituly táhne dolů Citigroup

Ztrátám se nevyhnuly ani bankovní tituly v čele s ústavem Mitsubishi UFJ Financial Group. Akcie dalších velkých bank, jako je Mizuho Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group, klesly také asi o čtyři procenta. Na pokles akcií bankovních titulů měla značný vliv zpráva, že další velké
propouštění chystá americká banka Citigroup.

Ta oznámila, že v následujících čtvrtletích propustí dalších 53 tisíc
lidí. Dala tím najevo, že se banky stále potýkají s potížemi poté, co
odepisovaly miliardy dolarů rozsáhlých ztrát ze špatně nastavených hypoték. Banka vedle propouštění oznámila, že sníží výdaje o pětinu.