Zrušení víz láká do USA české turisty, chystají se nové linky do New Yorku a na Floridu

Praha - Zrušení vízové povinnosti pro české občany při cestě do Spojených států amerických znamená významný impuls pro cestovní ruch. Více Čechů se nyní zřejmě odhodlá vycestovat do USA, a to nejen na dovolenou, ale i za studiem či za prací. Letecké společnosti od příštího roku chystají nová přímá spojení mezi Prahou a New Yorkem, respektive Floridou.

S 51 miliony návštěvníků ročně jsou Spojené státy třetí nejnavštěvovanější zemí světa, čeští občané je však při svých zahraničních cestách dosud přehlíželi. Michal Veber ze Svazu obchodu a cestovního ruchu očekává nárůst počtu českých turistů z 45 tisíc o 30 procent, podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří by jejich počet mohl být v následujícím roce i násobně vyšší.

Se zavedením charterových letů zatím cestovní kanceláře čekají, zda se v novém elektronickém systému nevyskytnou problémy. Na příští podzim však chytají přímé chartery na Floridu. Reagovaly však už americké Delta Airlines, jejichž letadla budou od 19. června 2009 létat třikrát týdně z New Yorku do Prahy. Cestující z České republiky pak budou moci využít kolem 50 navazujících letů po USA z terminálu společnosti Delta na letišti JFK.

Cílovými destinacemi českých turistů budou podle Okamury především New York, Florida, Niagarské vodopády, Las Vegas, Yellowstone a Kalifornie. Krom turistických pobytů bude do USA jistě cestovat více Čechů i za pracovními či studijními účely. Dostupnějšími se ovšem stanou i exotické dovolené v Karibiku a Jižní Americe, taková cesta se podle Vebera zlevní řádově o 5 až 7 tisíc.

Vydáno pod