Finská vláda chce opět vydělávat na alkoholu

Helsinky - Finská vláda chce letos již podruhé zvýšit daň z alkoholu, tentokrát o deset procent. Od tohoto kroku si slibuje navýšení příjmů rozpočtu asi o 65 milionů eur (přibližně 1,7 miliardy korun). Zvýšením daně chce kabinet rovněž omezit spotřebu alkoholu. Informaci přinesla finská televize YLE.

Finská vláda zvýšila daň z tvrdého alkoholu již jednou na začátku letošního roku, a to o 11,5 procenta. Finsko si tak udrželo nižší daně na alkohol pouhé čtyři roky.

Severská země známá prohibitivním přístupem k alkoholu daň na něj razantně snížila v roce 2004. Například pivo se tehdy zlevnilo o 30 procent a o třetinu se zvedla jeho spotřeba. Snížení ceny alkoholu se ale neblaze projevilo na zvýšení počtu nehod způsobených řidiči v podnapilém stavu. Politické a zdravotnické organizace proto na vládu tlačily, aby daně opět zvýšila, a zamezila tak rostoucí spotřebě lihovin.

Skandinávské státy tradičně zatěžují alkohol vysokými daněmi. Mnoho Seveřanů si proto oblíbilo například výlety trajekty, na jejichž palubách je možné pít bez celní přirážky. Populární jsou i návštěvy sousedních zemí, kde jsou alkoholické nápoje výrazně levnější.