Pepsi Bottling propustí více než 3000 zaměstnanců

New York - Společnost Pepsi Bottling Group, která je největší plnírnou a stáčírnou výrobce nealkoholických nápojů Pepsi, dá v nejbližším době výpověď více než třem tisícům zaměstnanců po celém světě. Propuštění zhruba 4,5 procenta zaměstnanecké základny je součástí restrukturalizace podniku. Společnost současně kvůli nepříznivému vývoji směnných kurzů snížila odhad zisku na celý letošní rok.

Společnost díky restrukturalizaci počítá s ročními úsporami 150 milionů až 160 milionů dolarů (3,1 miliardy až 3,3 miliardy Kč). První pozitivní vliv restrukturalizace očekává již v roce 2009, kdy by celkové úspory měly činit nejméně 70 milionů dolarů.

Společnost upřesnila, že restrukturalizace se dotkne operací v Severní Americe, Mexiku a v Evropě. Nejvíce se propouštění dotkne Mexika, kde přijde o místo zhruba 2200 lidí. V USA a Kanadě plánuje firma zmodernizovat své operace v oblasti prodeje a služeb a dodávkové řetězce a uzavře zde čtyři továrny, čímž připraví o místa zhruba 750 zaměstnanců.

Pepsi Bottling komplikují život především vysoké ceny komodit a pohonných hmot, ale také slabší prodej nealkoholických nápojů. Na problémy firmy a finanční krizi reagují i její akcie, které od počátku letošního roku ztratily téměř polovinu své hodnoty.

Vydáno pod