PPFI dostala do správní rady Ingosstrachu zřejmě dva své lidi

Moskva - V ruské metropoli se dnes konala valná hromada jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach. Podle prvních zpráv se zdá, že česká společnost PPF Investmens (PPFI) si na ní po roce sporů upevnila svoji pozici ve vedení ruské pojišťovny. Do správní rady Ingosstrachu se jí podařilo protlačit minimálně dva vlastní kandidáty. Oficiální stanovisko pojišťovny bude k dispozici do dvou týdnů.

PPFI navrhovala do správní rady Ingosstrachu celkem šest kandidátů. Těmi, kteří se do ní nakonec dostali, by měli být Irina Garinová a Alexander Capin.

Mluvčí PPFI ale tvrdí, že i přes optimistická tvrzení nemá česká firma zatím vyhráno. Podle předběžných výsledků byl totiž jeden z hlasů PPFI označen za neplatný. „Bez ohledu na to, že oficiální výsledky budou oznámeny později, obáváme se, že se naši kandidáti opět nemusí do dozorčí rady Ingosstrachu dostat. Naše obavy jsou podloženy tím, že podle předběžných výsledků, ohlášených skrutátory, byl jeden z hlasovacích lístků odevzdaných minoritními akcionáři uznán skrutátory za neplatný, a tedy hlasy odevzdané na tomto lístku zřejmě nebudou započítány,“ uvedl Piskáček.

Zvolení zástupců menšinového akcionáře do vedení pojišťovny následovalo poté, co ruský nejvyšší arbitrážní soud rozhodl, že PPFI získala kontrolu nad 38,46 procenta akcií Ingosstrachu v souladu se zákonem. Podle Piskáčka šlo o „tečku za sporem o zákonnost nabytí podílu“ v pojišťovně.

O pozici ve správní radě Ingosstrachu se ucházel i sám nejbohatší Rus Oleg Děripaska. Zda ale se svou kandidaturou uspěl, se zatím neví.