Část zaměstnanců zkrachovalých skláren ve Světlé podala výpověď

Světlá nad Sázavou - Zaměstnanci skláren ve Světlé nad Sázavou dnes mohli poprvé podat žádost o přerušení pracovního poměru se svým zkrachovalým zaměstnavatelem. Výpověď mohli skláři podat kvůli nevyplaceným mzdám, které neviděli již dva měsíce. Přitom o zákonné tříměsíční odstupné nepřijdou. Dnešek byl prvním dnem, kdy mohli podat výpověď sami. Úřad práce byl však překvapen z malé účasti. Kanceláře budou otevřeny i v dalších dnech, a to podle zájmu pracovníků.

Za celé dopoledne přišlo rozvázat pracovní poměr na 110 zaměstnanců, což činí zhruba 1 desetinu pracovního kolektivu závodů ve Světlé. „Nedovedeme si přesně vysvětlit, proč přišlo zatím tak málo lidí, ale možná dorazí zítra,“ vyjádřila se Eva Brůžková z Úřadu práce v Havlíčkově Brodě. I tak bude kvůli rychlé evidenci sklářů ve Světlé otevřeno detašované pracoviště úřadu práce. Činné bude od středy do pátku v kulturním domě, kvůli většímu časovému záběru však zřejmě postačí méně úředníků.

Podnikové kanceláře byly otevřeny od 07:00 do 17:00. Jednání se překvapivě obešlo bez nervozity i zmatku. Část sklářů se dostavila kvůli okamžitému zrušení pracovního poměru, dalších 42 lidí si převzalo hromadné výpovědi. Skláři, kteří neskončí sami, dostanou výpověď do konce listopadu. První finanční podpory by se bývalí zaměstnanci měli dočkat na začátku prosince. Podmínkou však je okamžité zaevidování na úřadu práce.

Nevyplacené mzdy budou součástí pohledávek uplatňovaných u insolvenčního správce. Zatím se ale nedá říci, kolik peněz při řešení úpadku firmy na zaměstnance zbude. Ti, kteří odešli dnes, budou včetně odstupného uplatňovat nárok na mzdu za 5,5 měsíce. Kdo si počká na výpověď, může s odstupným vymáhat až 11 měsíčních platů.

Sklárny Sklo Bohemia jsou součástí zadlužené české skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), sklářské pece v nich byly vypuštěny koncem září. Podnik je nyní v úpadku. O jeho řešení rozhodnou věřitelé nejdříve koncem listopadu. Kvůli dlužným mzdám dnes začali odcházet také pracovníci z poděbradských Skláren Bohemia, které jsou rovněž součástí skupiny BCT.