Klíčové americké automobilky žádají o dalších 25 miliard dolarů

Detroit/Washington - Tři největší americké automobilky žádají Kongres o další 25miliardový záchranný balík. Stejný objem prostředků už administrativa výrobcům automobilů přispěla v říjnu, a to na vývoj nových vozů. Automobilky nyní varují, že jejich odvětví kvůli finanční krizi hrozí kolaps. Pád vlajkových lodí amerického průmyslu by připravil o práci miliony lidí.

Dlouholetí konkurenti, kteří jinak bojují o každého zákazníka, teď táhnou za jeden provaz. Automobilky Ford, General Motors a Chrysler se podle slov svých šéfů potácejí na okraji propasti. Hledají proto pomoc ve státním rozpočtu.

Robert Nardelli, generální ředitel, Chrysler:

„Nejsme si jisti, že se dokážeme vyhnout bankrotu."


Výrobci automobilů se při slyšení v Senátu hájili, že za problémy nemůže jejich management, nýbrž finanční krize. Kvůli ní nemohou dosáhnout na potřebné půjčky, a nemají proto k dispozici dost peněz. Vážnou ránu automobilkám také zasadil klesající odbyt na domácím trhu. Varují, že americké hospodářství může přijít o 3 miliony pracovních míst a 4 procenta svého HDP, pokud administrativa nechá výrobce automobilky padnout.

Richard Wagoner, generální ředitel, General Motors:

„Jde o záchranu americké ekonomiky před zhroucením."


Mnoho politiků napříč spektrem však tvrdí, že si automobilky mohou za problémy samy. Mají mnohem vyšší výrobní náklady než jejich zahraniční konkurenti, nemá proto smysl jim pomáhat a snižovat tak tlak na nákladovou efektivnost. Kongres už v říjnu schválil pro výrobce aut 25miliardovou půjčku na vývoj úspornějších vozů. Tato injekce by podle kongresmanů i Bílého domu měla být dostatečná. Další stejně velkou záplatu zatím automobilkám nikdo přiznat nechce.