Státy OPEC údajně kvůli levné ropě prodělaly už 700 miliard dolarů

Alžír - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodělali kvůli klesajícím cenám komodit už zhruba 700 miliard dolarů (více než 14 bilionů korun), prohlásil to v rozhovoru pro alžírský deník El Chabar prezident ropného kartelu Šakíb Chalíl. Pro srovnání, stejnou hodnotu má nedávno schválený stabilizační balíček americké administrativy. Cena ropy za poslední čtyři měsíce poklesla o téměř dvě třetiny své hodnoty, státy OPEC se proto připravují snížit těžbu. Zřejmě se tak ovšem nestane na schůzce v Káhiře 29. listopadu, ale až v půlce prosince.

Ceny ropy spadly od červencového maxima v hodnotě 147 dolarů až k dnešním 53 dolarům za barel, což představuje více než 60procentní pokles. Nové ceny jsou zároveň 22měsíčním minimem, spekuluje se proto, že OPEC opět sníží limity těžby.

Chalíl ovšem řekl, že je nepravděpodobné, že by tak OPEC učinil ještě tento měsíc. Následující setkání, které se uskuteční 17. prosince, však podle něj bude klíčové, jelikož už bude mít kartel k dispozici potřebná data. Ta by měla ukázat, jak důsledně dodržují členské země předchozí rozhodnutí OPECu o omezení těžby.

Ropný kartel, který kontroluje 40 procent světového objemu těžby, před měsícem schválil snížení těžby o 1,5 milionu barelů denně. „Všichni členové… jsou velmi znepokojeni ekonomickou situací, která se zhoršila ve Spojených státech a v Evropě, jež vstoupily do recese, následované Japonskem,“ uzavřel Chalíl.