Hospodářská krize dolehla už i na největší chemický koncern světa BASF

Ludwigshafen - Největší světový chemický koncern BASF prožívá těžké časy. Kvůli světové hospodářské a finanční krizi bude muset uzavřít 80 závodů, stovky jich omezí výrobu. Po celém světě to dolehne na 20 tisíc zaměstnanců. Koncern ale tvrdí, že opatření jsou dočasná. Až hospodářské zpomalení odezní, vrátí se k původnímu objemu výroby.

Problémy mají zejména ty části koncernu BASF, které dodávaly své produkty odběratelům z odvětví, na které krize dolehla nejvážněji, tedy zejména automobilkám a textilkám.

I když firma oznámila, že se zhoršení ekonomické situace dotkne zhruba 20 tisíc jejích zaměstnanců, věří, že masivnímu propouštění se vyhne. „Když to bude možné, budou se upravovat pracovní doby,“ řekl německému zpravodajskému webu Spiegel Online ředitel koncernu Jürgen Hambrecht. Kromě toho chce společnost posílit svou rozpočtovou disciplínu a co možná nejvíce optimalizovat své podnikání.


Se zaváděním potřebných opatření firma již začala. Omezení výroby by mělo trvat až do ledna 2009. Pokud nedojde k oživení poptávky, mohlo by ale pokračovat i v dalších měsících nového roku.

Problémy s odbytem svých produktů začala firma pociťovat již krátce po vypuknutí finanční krize, od té doby se stále stupňují. „Už koncem října jsme poukazovali na špatné hospodářské klima. Od té doby se poptávka našich zákazníků na klíčových trzích ještě výrazně snížila,“ popsal Hambrecht.

Na zprávy koncernu o omezení produkce zareagovaly i jeho akcie. Propadly se o více než 13 procent na hodnotu 22,05 eura za akcii.

BASF je největším výrobcem chemikálií na světě. Na pěti kontinentech zaměstnává kolem 95 tisíc lidí. Výrobkové portfolio koncernu je nesmírně rozsáhlé, zahrnuje celou řadu chemikálií a plastů, ale také surovou ropu a zemní plyn.