Akcionáři Lloyds TSB schválili převzetí HBOS a využití záchranného plánu

Glasgow - Akcionáři páté největší britské banky Lloyds TSB dnes odsouhlasili převzetí konkurenční HBOS, stejně jako využití prostředků nabídnutých britskou vládou v rámci stabilizačního plánu. HBOS je největším britským poskytovatelem hypoték.

Před budovou ve skotském Glasgowě, kde se valná hromada konala, demonstrovali odboráři proti ztrátě pracovních míst, jíž se v důsledku fúze obávají. V úterý však kancléř Alistair Darling varoval, že pokud by akcionáři dohodu neakceptovali, banku by to vyšlo ještě dráž.

Akcionáři HBOS si zvolí, zda se stanou součástí bankovního giganta se 145 tisíci zaměstnanci a 3 tisíci pobočkami, až za měsíc. Britská vláda povolila fúzi jako výjimku ze soutěžního práva. V září ohlášenou transakci vláda podpořila se zdůvodněním, že by pád HBOS měl katastrofální dopad na britské hospodářství.

„Není snadné pozorovat, jak labouristická vláda chce v čase ekonomické recese vyhazovat lidi z práce,“ kritizuje tento postoj vůdce skotských Liberálních demokratů Tavish Scott.

Podporují ho někteří bankovní experti s tím, že banka mohla přežít i bez fúze, kdyby využila vládního záchranného plánu. Kancléř Alistair Darling však oponuje, že schválení účasti na plánu není „automatické“.

Vydáno pod