Vláda chce prosadit nový daňový řád

Praha - Ministerstvo financí připravuje řadu novinek v systému výběru daní. Návrh nového daňového řádu, který má nahradit dosavadní zákon o správě daní, schválila vláda na dnešním zasedání. Řád například upravuje lhůtu pro bezhotovostní placení daní, zpřísňuje pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu, tak aby nebylo možné se jim vyhýbat, nebo ruší možnost ministra financí prominout daň. Řád rovněž podporuje elektronickou komunikaci s daňovou správou.

„Je to definitivní návrh zákona, jak budou spravovány a vymáhány daně. Je to srozumitelná norma a dostatečně komfortní, posiluje právní jistotu a zjednodušuje celý proces,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Nový daňový řád je součástí rozsáhlé daňové reformy. Jejím cílem je změnit nejen výběr daní, ale i zjednodušit daňové zákony a sjednotit výběr daní, cel a zdravotního a sociálního pojištění na jednom místě.

Konec darovací, dědické a daně z převodu nemovitosti  

Součástí reformy má být i nový zákon o dani z příjmu. Ministerstvo chce zkrátit seznam daňových výjimek o 42 položek ze současných 118. Zákon také počítá se zrušením daně darovací, dědické a daně z převodu nemovitosti.

Na počátku listopadu vláda schválila program na vytvoření jednoho společného místa pro výběr daní, cel, sociálního a zdravotního pojištění. Celý systém by mohl fungovat od roku 2014.