Svět se skládá na pomoc Islandu

Rejkjavík - Island, který se stal smutným symbolem světové finanční krize, dostane rozsáhlou zahraniční pomoc. V noci na dnešek schválil Mezinárodní měnový fond poskytnutí úvěru ve výši 2,1 miliardy dolarů, další dvou a půlmiliardovou půjčku přislíbily Islandu ve středu Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko. Peníze by měly ostrovnímu státu pomoci překlenout nejtěžší období krize a do budoucna znovu nastartovat hospodářský růst.

Úvěr od Mezinárodního měnového fondu je dvouletý a Island z něj může okamžitě vyčerpat kolem 827 milionů dolarů. Zbytek bude mít k dispozici v osmi splátkách po 155 milionech za pravidelných čtvrtletních revizí.

Peníze od severských států 

Avizovanou půjčku od ostatních severských států tvoří 500 milionů eur, které Islandu slíbilo Norsko. O zbytek se podělí Finsko, Švédsko a Dánsko, které ale o rozdělení sumy budou ještě jednat. Představitelé všech čtyř zemí zatím zůstávají skoupí na slovo a nechtějí prozradit podrobnosti o připravované pomoci. Otázkou tak zatím zůstává, kdy se může Island na peníze těšit.

Hluboká recese

Finanční krize bude podle měnového fondu pro Island znamenat pokles hrubého domácího produktu v příštím roce až o 9,6 procenta. Nezaměstnanost přitom může vyskočit až čtyřnásobně na 5,7 procenta.

Výrazná recese se na Islandu předpokládá do roku 2010, uvádí fond. Pokud se obnoví důvěra v ekonomiku země a finanční bilance budou vyváženější, mohla by se domácí poptávka výrazně zvýšit v roce 2011. Dlouhodobý výhled Islandu je příznivý díky vzdělané pracovní síle, příznivému investičnímu klimatu a bohatým přírodním zdrojům.

Vydáno pod