Pozitivní efekt finanční krize: Ceny ropy jsou pod 50 dolary

Londýn - Hodnotíme-li finanční krizi, napadají nás především negativní dopady na hospodářství celého světa. Minimálně jeden pozitivní efekt by se ale našel. Je jím tlak na snižování cen ropy. Ty se dnes na světových trzích dostaly pod 50 dolarů, což je téměř o 100 dolarů méně, než na kolik jsme byli zvyklí v létě, když ropa lámala rekordy.

Americká lehká ropa se kolem 15. hodiny prodávala za 49,91 dolaru za barel. Londýnský Brent byl dokonce ještě levnější a stál 48,62 USD. Ceny černého zlata se tak dostaly na nejnižší úroveň od ledna 2007.

Ceny ropy tlačí dolů obavy investorů, kteří stahují své peníze z rizikových aktiv. Analytici předpokládají, že tento trend jen tak nevymizí a ropný výprodej bude ještě nějakou dobu pokračovat. Deutsche Bank předpovídá, že by se cena ropy mohla v příštím roce bez větších problémů dostat pod hranici 40 dolarů za barel.

Z poklesu cen ropy těží především řidiči. Zatímco v létě jsme se mohli běžně setkat s cenami benzinu přesahujícími i 32 korun za litr, dnes je možné koupit ho i za méně než 24 korun.

Vydáno pod