Lotyšsko rozšířilo seznam zemí žádajících o pomoc měnového fondu

Riga - Seznam zemí, které se samy nedokázaly vyrovnat s dopady světové finanční krize, je po dnešku opět o něco delší. S žádostí o pomoc se k Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské unii obrátilo Lotyšsko. Pobaltská země po letech bezprecedentního hospodářského růstu upadla do recese a musela převzít druhou největší domácí banku.

„Rozhodli jsme se zahájit s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem oficiální jednání o pomoci při financování stabilizace ekonomiky,“ řekl novinářům lotyšský premiér Ivars Godmanis. Ministr financí Atis Slakteris uvedl, že potřebná částka vyplyne z průběhu jednání.

Prudký růst vystřídal propad

Lotyšská ekonomika, v minulých letech jedna z nejrychleji rostoucích v Evropě, utrpěla ve třetím čtvrtletí pokles o čtyři procenta a propad rozpočtových příjmů těžce zasáhl státní finance. V situaci výrazně rostoucího rozpočtového deficitu musela vláda převzít a sanovat banku Parex Bank, která se stala terčem hromadných výběrů vkladů.

Ministr Slakteris sdělil, že peníze zvenčí by měly omezit dopad globální krize na Lotyšsko, podpořit ekonomiku a zajistit stabilitu finančního systému. „Předpokládá se, že první výsledky rokování budou známy příští týden,“ řekl Slakteris.

Měnový fond rozdává peníze

Lotyšsko není první zemí, která kvůli finanční krizi požádala měnový fond o pomoc. Už dříve byly ke stejnému kroku donuceny Ukrajina, Island, Srbsko a Maďarsko. To se jí už dočkalo, od EU a měnového fondu dostalo 25 miliard dolarů.