Říman: Ministerstvo se stěhováním na okraj Prahy zmenší o dvě třetiny

Praha - Včera vláda schválila několik měsíců připravovaný projekt stěhování ministerstva průmyslu a obchodu s názvem "Kulový blesk". Ministerstvo by mělo následovat všeobecný trend v privátním sektoru a přesunout svá pracoviště z centra Prahy na její okraj, čímž by mělo zároveň ušetřit.

Stěhování má podle ministerstva přinést zefektivnění provozu úřadu a také nemalé úspory. Plocha, na níž ministerstvo úřaduje, se zredukuje ze 70 tisíc metrů čtverečných o téměř dvě třetiny. Od toho si ministr Martin Říman slibuje další úspory, například za topení. K samotnému stěhování dojde podle Římana kolem roku 2011.

Podle studií poradenských firem je nejsnazší cestou ke stěhování forma koncesního projektu. V praxi to bude vypadat tak, že developer podle požadavků ministerstva postaví novou budovu, za níž poté ministerstvo zaplatí stávajícími budovami. Po dobu 20 až 30 let potom v nových stavbách bude koncesionář zajišťovat obslužné činnosti.

Ministerstvo bude chtít doplatek 

V souvislosti s výměnou budov v centru Prahy za jednu moderní na periferii bude také nutné stanovit saldo dané transakce, které druhá strana bude muset vyrovnat. „My si samozřejmě představujeme, že těch našich třináct objektů má vyšší hodnotu než ten jeden, i když velký, objekt,“ prohlásil Říman.

„Pokusného králíka“ možná napodobí další

Příklad MPO mohou brzy následovat další ministerstva. „My jsme takový pokusný králík,“ řekl Říman. Jak stěhování jeho ministerstva dopadne, pečlivě sledují ministerstvo pro místní rozvoj a také ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Co dělá ministerstvo na Staroměstském náměstí?“ nechápe Říman stávající umístění ministerstva pro místní rozvoj. Trend stěhování podnikových centrál z centra na okraj města je podle něj patrný od konce 90. let. „Teď se k tomu konečně rozhoupala i státní správa,“ kostatuje.

Budovy MPO
Zdroj: ČT24