Realitní firma ECE hrozí Česku miliardovou arbitráží

Praha - Německá realitní společnost ECE Projektmanagement učinila první krok k zahájení arbitráže s Českou republikou. Požaduje po ní téměř jednu miliardu korun jako odškodné za průtahy ve stavebním řízení při přípravě obchodního centra v Liberci. Firma oznámila ministerstvu financí své nároky, a pokud se v následujících šesti měsících se státem nedohodne, měl by se případem zabývat rozhodčí soud.

ECE pohrozila arbitráží kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, které se týkalo její plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo v srpnu zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu Galerie poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení. Multi Development buduje v centru Liberce několik set metrů od Galerie obchodní centrum Forum a s ECE si konkuruje.

Až k arbitráži by podle právního odborníka spor dojít nemusel. „Dohoda o ochraně investic (s Německem) skutečně dává v tomto případě stranám k dispozici šestiměsíční lhůtu pro urovnání sporu mezi investorem z jednoho státu a druhým státem,“ řekl Martin Bohuslav z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Ministerstvo financí zatím odmítlo kroky developerské firmy komentovat.

Skupina ECE ve 14 zemích spravuje téměř stovku nákupních center. V Česku tato developerská společnost dosud investovala více než 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). ECE postavila v Brně nákupní centrum Galerie Vaňkovka a v Praze letos otevřela nákupní centrum Arkády Pankrác.

Multi Development má dosud za sebou například stavby obchodně-zábavních center Olympia v Plzni a Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. V Ostravě se pustila do výstavby Nové Karoliny, jednoho z největších developerských projektů v zemi. Společnost však projekt kvůli finanční krizi výrazně zbrzdila, nyní pokračuje v první fázi jen ve stavbě kancelářské budovy.

Vydáno pod