Firmou roku je společnost Servisbal obaly, Byznys Rebelem je The Pub

Praha - České firmy a čeští živnostníci dnes večer v rámci vyhlášení anket Firma roku a Živnostník roku ocenily ty nejlepší ze svých řad. Firmou roku se stala společnost Servisbal obaly, s. r. o. z Královehradeckého kraje, Živnostníkem roku je výrobkyně uzenin Jaroslava Klemensová ze severomoravského Dolního Benešova. Vyhlášeny byly také výsledky anket Byznys rebel roku a Absurdita roku.

Ocenění firma roku získala společnost Servisbal obaly, s. r. o., podle porotců byly důvody pro její vítězství tři. Firma se dokázala porotcům skvěle prezentovat, přesvědčit je o tom, že zdánlivě nezajímavý obor podnikání nabízí mnoho vzrušujících možností a navíc se jedná o rodinnou firmu, která má zároveň stamilionový obrat.

„Zvítězila firma, která již získala řadu významných oborových ocenění. Porotu přesvědčilo, že vedle výborných hospodářských výsledků dokážou tito experti na obaly zabalit i letadla na export,“ uvedl k vítězství Servisbalu šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šimůnek.

Vítěze krajských kol soutěže Živnostník roku 2008 zvolila porota na základě podnikatelského záměru a příběhu. O celorepublikovém vítězi rozhodla veřejnost prostřednictvím SMS hlasování. „O vítězství Jaroslavy Klemensové rozhodla veřejnost v SMS hlasování, ale její firma Masoma má i můj hlas, protože o kvalitě jejích výrobků jsem přesvědčen i já a naši zákazníci,“ řekl Aleš Drábek z Makro Cash & Carry o vítězství uzenářky, jejíž manžel dokázal rozesmát sál svou ukázkou ochutnávání salámu.

Letos si v anketách, které se konaly pod záštitou prezidenta republiky Václava Klause, změřilo síly 3220 podnikatelů, což bylo o třetinu více než v loňském roce. Přímý přenos ze slavnostního večera přenášela živě stanice ČT24 a atmosféru večera se moderátor Jakub Železný snažil uvolnit žertováním se šéfredaktorem Hospodářských novin Petrem Šimůnkem.

Rebelem roku je The Pub, absurditou výkop zeminy

Letos poprvé vyhlásil partner soutěže Vodafone novou kategorii Byznys Rebel, která je určená podnikatelům, kteří se nebojí v ostré konkurenci obstát jasnými výhodami ve prospěch zákazníka. Titul získala plzeňská společnost The Pub Franchizing, v jejíchž hospodách mají návštěvníci možnost čepovat si vlastní půllitry „plzně“ a poměřovat na displeji „výkonnost“ svého stolu s ostatními. Zástupce firmy vyzval na pódiu k zodpovědnému pití.

Absurditou roku se stala povinnost odvézt vytěženou zeminu na skládku, kde za ni musí podnikatel ještě zaplatit. Na druhém místě se umístily proslulé knihy jízd.

Živnostník roku:
1. Jaroslava Klemensová, výrobkyně uzenin, Moravskoslezský kraj
2. Helena Konopíková, pekařka, Plzeňský kraj.
3. František Němec, farmář, Vysočina

Firma roku:
1. Servisbal Obaly, s. r. o.
2. Building SP
3. místo MC Triton