Odboráři oznámí další postup při jednání s firmou Tesco

Praha - Odboráři dnes oznámí, na jakém řešení se dohodli ohledně společnosti Tesco Stores ČR. Obchodnímu řetězci vypršela včera odpoledne čtyřiadvacetihodinová lhůta, kterou jí ve středu dali odboráři na splnění jejich požadavků. Odboráři si přejí posílit počet pracovníků v obchodech v průběhu předvánočního období. Kvůli vzniklé situaci dokonce vyhlásili stávkovou pohotovost a pohrozili protestními akcemi. Do pozdních hodin poté vyhodnocovali plány na další postup.

Odboráři už analyzovali informace o plánovaném personálním obsazení prodejen Tesco v předvánočním období, které dostávali z jednotlivých regionů. „Pokud se rozhodnou pro protestní akce, budou zorganizovány velmi brzy“, uvedl předseda podnikového odborového výboru Milan Matušík. Formu protestu však zatím kvůli jednání o návrhu společnosti Tesco neupřesnil.

Vedení společnosti tvrdí, že v předvánočním období bude v obchodech dostatek pracovníků i brigádníků. „Na středečním pravidelném setkání jsme odbory seznámili s plánem personálního obsazení prodejen během vánočního období. Odbory tento plán přijaly a požádaly nás, abychom jej rozeslali na prodejny,“ řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Zástupci odborů se již na konci října dohodli s vedením společnosti na úpravě počtu pracovníků. Firma tehdy slíbila, že nahradí brigádníky vlastními zaměstnanci na kratší pracovní úvazek, což mělo před vánočními svátky stabilizovat situaci v prodejnách. Problémy s nedostatkem zaměstnanců však tímto krokem nebyly vyřešeny. Odbory si nyní stěžují, že v obchodech je stále nedostatek lidí.

Prodavačka v hypermarketu Tesco
Zdroj: ČT24