Dnes mají věřitelé poslední možnost přihlásit pohledávky za poděbradskými sklárnami

Poděbrady - Dnešek je posledním dnem, kdy mohou věřitelé Skláren Bohemia Poděbrady přihlašovat své pohledávky. Společnost, která patří do předlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading, je od 22. října v úpadku. Nevyrábí však již od konce září. Během tohoto týdne začali její zaměstnanci hromadně podávat výpovědi.

Na přihlášení pohledávek měli věřitelé poděbradských skláren 30 dní od vyhlášení úpadku. Kdo ve stanovené lhůtě své pohledávky nepřihlásil, má smůlu a své peníze již neuvidí. Městský soud v Praze, který má případ poděbradských skláren na starosti, totiž nebude k později podaným přihláškám přihlížet. Přihlašování pohledávek se týká i zaměstnanců firmy, kteří nedostali své mzdy za září ani za říjen, a ocitli se tak zcela bez prostředků.

Výpověď už podalo zhruba 260 sklářů

Tento týden byl pro skláře z Poděbrad přelomový především v tom, že od 16. listopadu mohli podávat výpovědi, aniž by přišli o nárok na odstupné. Od úterý, které bylo prvním pracovním dnem, kdy skláři mohli rozvázat pracovní poměr, již této možnosti využilo zhruba 260 lidí, což je přibližně 60 procent zaměstnanců.


Své peníze už možná skláři nikdy neuvidí

I když zaměstnanci Skláren Bohemia dodrželi všechny podmínky, tj. přihlásili své pohledávky, dali výpověď až po 16. listopadu, přesto nemají jistotu, že peníze, které jim náleží, někdy uvidí. „Nikdo jim bohužel nezaručí, že dlužné výplaty nebo odstupné nakonec dostanou,“ obává se odborový předák Jaromír Žatečka.

Někteří skláři ale přesto zůstávají optimističtí a věří v nejpříznivější variantu, tedy obnovení výroby v poděbradském podniku. Sázejí přitom na skupinu místních podnikatelů, která o zkrachovalé sklárny projevila zájem. Ředitel skláren Jaroslav Seifert ale tvrdí, že pokud má být výroba v podniku obnovena, musí se tak stát rychle.

Sklárny Bohemia mají za sebou vskutku dlouhou historii. Výroba se v nich rozjela už v roce 1877. Během své mnohaleté existence již několikrát přerušily provoz - poprvé kvůli dluhům v roce 1886 a pak během hospodářské krize ve 30. letech. Všechny problémy však továrna vždy překonala a začala znovu vyrábět.

Vydáno pod