V ekonomice se schyluje k „velkému třesku“, USA již nebudou dominantní

Washington - Spojené státy budou v nadcházejících dvaceti letech postupně ztrácet svůj dominantní význam ve světové ekonomice i politice. Na paty jim bude šlapat především Čína, která by se měla stát druhou nejsilnější ekonomikou světa. Ve vojenské síle však USA dokonce předežene. Znatelně si budou své postavení upevňovat ale také Indie a Rusko. Vyplývá to z nejnovější zprávy americké The National Intelligence Council.

Stejně jako Spojeným státům se nebude v nadcházejících letech dařit ani Evropě. Postavení lídra světové ekonomiky nikdy nezíská. Globální bohatství a ekonomická síla se budou přesouvat ze západu na východ. Tento trend bude rychlejší a silnější než kdykoliv v historii. Motorem změn bude především růst cen ropy a dalších komodit. K přesunu průmyslové výroby do asijských zemí přispějí také nižší náklady v kombinaci s motivační politikou asijských vlád.

Klesat bude světová chudoba, rozrůstat se bude především dobře situovaná střední třída. Zvyšovat by se ale měla i spravedlnost v rozdělení příjmu napříč světem.

Budoucnost ale nebude jen růžová. „Následujících 20 let změn bude plné rizik,“ napsala The National Intelligence Council ve své zprávě. Jedním z rizikových bodů zřejmě bude duální identita asijských gigantů, především Indie a Číny. Zatímco moc a síla těchto států ve světové ekonomice bude postupně narůstat, řada jejich obyvatel se bude stále cítit v porovnání se západními státy relativně chudá.

Stejně jako Spojené státy bude ztrácet na významu i jejich měna. V roce 2025 by již dolar neměl být přední světovou měnou. Státy jako Čína, Indie a Rusko budou ve velkém intervenovat na světových finančních trzích, aby povzbudily sílu svých měn.

Vydáno pod