Protesty v Tescu zažehnány, odbory odvolaly stávkovou pohotovost

Praha - Odbory společnosti Tesco Stores ČR odvolaly stávkovou pohotovost, kterou minulý týden vyhlásily kvůli nízkému počtu zaměstnanců jednotlivých prodejen. Podle předsedy podnikového odborového výboru Milana Matušíka se k přerušení pohotovosti rozhodly proto, že vedení firmy podniklo potřebná opatření, aby neutěšenou situaci v prodejnách vyřešilo.

„Zaměstnavatel k dnešnímu dni učinil taková opatření, která odpovídají potřebnému navýšení, a tím zajištění personálního obsazení provozoven tak, aby byl narovnán dosud poddimenzovaný stav pracovníků a byl zajištěn provoz v předvánočním a vánočním období,“ uvedl Matušík.

Odboráři ale i nadále budou personální situaci v prodejnách Tesco pečlivě monitorovat. V období kolem vánočních svátků ale žádné další akce podnikat nechtějí. „Myslíme si, že by nemělo dojít k žádnému excesu v průběhu předvánočního a vánočního období. Samozřejmě bychom neradi, abychom nějakým způsobem zatížili zákazníka,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou televizi člen odborářského vyjednávacího týmu Jiří Šafář.

Problémy s nedostatkem zaměstnanců v Tescu se táhnou již delší dobu. Konflikt ale nečekaně eskaloval ve středu, když odboráři dali vedení firmy čtyřiadvacetihodinovou lhůtu na to, aby najala potřebný počet zaměstnanců k zajištění bezproblémového chodu prodejen. V případě nesplnění požadavku hrozily odbory protestními akcemi, které však nijak blíže nespecifikovaly.