Argentina zestátní soukromé penzijní fondy

Buenos Aires - Argentinský Senát schválil návrh zákona o převzetí soukromých penzijních fondů státem, kterému tak už nyní nestojí nic v cestě. Podepsat ho už musí jen prezidentka, která sama s návrhem přišla. Opozice kritizuje vládu, že chce 24 miliard dolarů (zhruba 490 miliard Kč), které se ve fondech nacházejí, použít ke splácení vlastních dluhů. Argentina totiž stále žije ve stínu státního bankrotu z roku 2001, kvůli němuž má stále ztížené úvěrové podmínky.

Zestátnění soukromých penzijních fondů prosadila prezidentka Cristina Fernándezová-Kirchnerová, která tvrdí, že opatření pomůže chránit pracující a důchodce před dopady současné finanční krize.

Zestátnění však podle analytiků ohrožuje základy právního státu, zpochybňuje totiž majetková práva občanů. O nejšťastnější krok nejde ani z ekonomického hlediska. Když byl záměr v říjnu oznámen, akcie na burze v Buenos Aires zaznamenaly hluboký propad, protože se investoři začali hromadně zbavovat cenných papírů.

Senát schválil návrh poměrem hlasů 46 k 18, dolní komora hlasovala už před dvěma týdny. „Je to historická změna,“ řekl po hlasování senátor Miguel Pichetto z vládní peronistické strany. 

Státu docházejí finanční prostředky 

Opozice je ale přesvědčena, že vláda potřebuje hlavně finanční prostředky na splátky dluhů, protože jí klesají daňové příjmy. Fernándezová musí sehnat peníze na splátku dluhů mimo jiné proto, že země má stále ještě problémy zajistit si na mezinárodních trzích úvěry za solidních podmínek. V roce 2001 totiž Argentina vyhlásila moratorium na splátky zahraničních dluhů, což se rovnalo největšímu státnímu bankrotu v historii.

Argentina je jedním z pěti největších světových vývozců sóji, kukuřice, pšenice a hovězího masa. Ceny těchto a dalších komodit ale v poslední době klesly, takže se ztenčil důležitý zdroj příjmů do státní pokladny.

Soukromé penzijní účty vedle státních v Argentině v roce 1994 zavedla administrativa tehdejšího prezidenta Carlose Menema. Když Argentinci loni dostali možnost přecházet mezi státními a soukromými penzijními fondy, jen asi 20 procent občanů se rozhodlo přejít ke státnímu fondu.