Přes pokles cen ropy se ceny letenek snižovat nebudou

Praha - Ceny ropy během posledních tří měsíců klesly z historického maxima až k hranici 50 dolarů za barel. Zatímco ceny benzinu a nafty na uvolnění už pozvolna reagují, letecké společnosti se ceny letenek ani palivových příplatků snižovat nechystají. Tvrdí totiž, že na klesající dolarové ceny nemohou tak rychle reagovat, jelikož paliva nakupují v eurech.

Ještě nedávno si Češi na ceny pohonných hmot stěžovali, nyní se ale na tankovacích stojanech objevují ceny, které tam svítily naposledy v roce 2005. Benzín řidiči natankují v průměru za 26,40 Kč a naftu za 28,10 korun za litr. Podle analytika Petra Čermáka můžeme v příštím týdnu ještě čekat zlevnění v řádu deseti haléřů.

Ti, co doufají ve zlevnění letenek, konkrétně palivových příplatků, se alespoň zatím nedočkají. Alespoň aerolinky o tom neuvažují, brání se tím, že okamžitě reagovat na nižší ceny ropy nelze.

„Cena leteckého paliva je podstatně vyšší než cena ropy na komoditní burze. Letečtí dopravci v Evropě se zajímají zejména o hodnotu v eurech nikoliv v dolarech, a právě kvůli sílícímu dolaru nejsou náklady podstatně nižší v této chvíli,“ vysvětluje mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Naposledy přitom ČSA zdražovaly palivový příplatek letos v červenci, kdy se ropa vyšplhala na 130 dolarů za barel. Ani teď, když je cena komodity poloviční, se ČSA příplatek snižovat nechystají. „Palivový příplatek, tak jak je součástí letenky, v současné době nepokrývá ani polovinu zvýšených nákladů na palivo,“ říká Hupáková.