Na obzoru je další konflikt o zemní plyn mezi Ruskem a Ukrajinou

Moskva - Po necelých třech letech se Evropa opět obává o východní dodávky zemního plynu. Ruský plynárenský podnik Gazprom chce totiž donutit tranzitní Ukrajinu, aby s ním uzavřela novou smlouvu o dodávkách. Dokud ji nepodepíše, Gazprom jí příští rok nebude dodávat zemní plyn. Před uzavřením nového kontraktu však musí Ukrajina uhradit dluh 2,4 miliardy dolarů (zhruba 49 miliard korun), řekl dnes mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Vyjádření Gazpromu naznačuje hrozbu další války o plyn mezi oběma postsovětskými zeměmi. Rusko odpojilo dodávky plynu Ukrajině počátkem roku 2006, protože Kyjev nechtěl přistoupit na výrazně zvýšené ceny. Pocítila to i Evropa, protože 80 procent ruského exportu na Západ jde přes Ukrajinu.

„Rádi bychom se takovému scénáři vyhnuli. Na uzavření dohody máme čas do konce roku, avšak jistě pochopíte, že nemůžeme dodávat plyn bez kontraktu,“ řekl Kuprijanov televizi Vesti 24.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv tento týden nařídil Gazpromu, aby vyzval Ukrajinu ke splacení dluhu za dodávky plynu z Ruska. Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz však říká, že její závazky vůči firmě RosUkrEnergo, která je zprostředkovatelem dodávek ruského plynu pro Ukrajinu, nepřesahují 1,3 miliardy dolarů. Podle Kuprijanova ovšem Kyjev mluví pouze o dluhu za září a říjen, kdežto Gazprom započítává i dluh za listopad a navíc penále.

Ukrajina slevu nedostane

V jednání o novém kontraktu bude zřejmě opět hrát velkou roli cena, která je pro Ukrajinu nyní stanovena na 179,50 dolarů za 1000 metrů krychlových. Kuprijanov uvedl, že „tržní“ cenu pro rok 2009 Gazprom, který má monopol na vývoz ruského plynu, určuje na 400 dolarů za 1000 kubíků. Říjnové memorandum podepsané ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinskou premiérkou Julijou Tymošenkovou předpokládá postupný přechod na tržní ceny a zrušení prostředníků.

Kuprijanov řekl, že Rusko nebude dávat Ukrajině žádné slevy, které by zohledňovaly nynější globální ekonomickou krizi a dodal, že zatím nepozoruje známky snížení ukrajinské spotřeby plynu. Šéf Gazpromu Alexej Miller však nedávno prohlásil, že Gazprom vzhledem k prudkému propadu cen ropy bude muset snížit také své ceny plynu, které jsou na ceny ropy navázány. Ropa již z červencových maxim ztratila asi dvě třetiny hodnoty.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Česká republika kryje dovozem z Ruska více než 80 procent spotřeby suroviny.

Plynovod
Zdroj: ČT24