Světové banky hromadně propouštějí, nejvíce Citigroup

New York/Praha - Světová finanční centra se potýkají se specifickým sociálním problémem, jenž má přesah do globální ekonomiky. Mnozí bankéři, takzvané "bílé límečky", se kvůli finanční krizi ocitli na podpoře v nezaměstnanosti, protože většina bankovních institucí byla nucena propouštět. Nejhůře je na tom nyní Citigroup, jejíž akcie spadly na 15leté minimum a za poslední dva měsíce propustila 52 tisíc zaměstnanců.

Velká vlna propouštění odstartovala v září, kdy krachem investiční banky Lehman Brothers naplno propukla finanční krize. Jako první oznámila propuštění 9 tisíc lidí německá Commerzbank, následovaly další bankovní domy.

„Banky se sice snaží nepropouštět, ale jestliže pokračuje dál finanční krize a recese, tak potom nemají jiné východisko,“ říká ekonom Jan Švejnar.

Pracovníci označovaní za „bílé límečky“ patřili k těm, kteří si mohli dovolit utrácet. Nyní jsou však bez práce a trpí tím maloobchod i výrobci. Nejhůře je na tom automobilový průmysl, jen v Americe z něj od září muselo odejít přes 70 tisíc lidí a teď žádá už o druhou 25miliardovou injekci.

Zatímco v průmyslu mohou za propouštění především staré chyby vedení podniků, ze současné situace v bankovnictví viní ekonomové finanční krizi. „I ty subjekty, které velice dobře řídily svá rizika, jsou postiženy. Žijí ve velice propojeném globálním světě,“ říká ekonom Jan Bureš.

Podle ekonomů odejde z finančních institucí do konce roku dalších 180 tisíc lidí. Velkému propouštění nemusí být konec ani poté. V Austrálii a Kanadě banky totiž snižování stavů odložily až na začátek příštího roku.