Lídři USA a Asie chtějí bojovat s krizí volným obchodem

Lima - Americký prezident George Bush a další nejvyšší představitelé zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) varovali před opuštěním principů volného obchodu a uchýlením se k obchodnímu protekcionismu. Podle nich je nejlepším způsobem boje proti globální ekonomické krizi volný obchod, což konkrétně znamená potřebu završit nynější jednání o liberalizaci světového obchodu. Lídři také slíbili, že se budou snažit o reformu globálních finančních institucí.

Bush na začátku summitu APEC v Peru připomněl, že Velká hospodářská krize 30. let jasně ukázala, že protekcionismus vede jen k ekonomickému zruinování. Země světa by podle amerického prezidenta měly „odolat pokušení napravovat věci regulací, která zabrzdí inovační snahy a zaškrtí ekonomický růst“.

Bush tak svého posledního mezinárodního setkání využil k obhajobě „volných trhů, volného obchodu a svobodných lidí“. Tyto principy jsou nyní ohrožovány snahami o všeobjímající regulaci, zdůvodňovanou excesy, jež vedly k nynější finanční krizi.

Šéfové 21 států, které se dohromady podílejí na více než polovině světové ekonomické produkce, se budou snažit navázat na washingtonský summit skupiny G20 z minulého víkendu, kde se řešilo, co dělat proti globální recesi. USA na summitu odrážely pokusy evropských zemí v čele s Francií o zavádění drakonické regulace celého finančního sektoru. Summit G20, jehož se zúčastnilo i devět zemí APEC, nakonec doporučil vládám bojovat s krizí zvýšenými vládními výdaji nebo daňovými pobídkami a navrhl i důslednější dohled nad globálním finančním sektorem.

USA odmítají akceptovat protekcionismus 

Bush slíbil, že USA budou v nadcházejících týdnech usilovat o konečný průlom v jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). V sázce je završení celého takzvaného katarského kola jednání, které se táhne již od roku 2001.  „Vím, že za dva měsíce opustím funkci, tato administrativa však bude důrazně usilovat o dokončení katarského kola, abychom vyslali signál, že odmítáme ve 21. století akceptovat protekcionismus,“ řekl Bush. Připomněl, že myšlenku dokončení jednacího kola podpořila před týdnem i skupina G20.

Bush přivítal rozhodnutí Peru a Austrálie připojit se k USA, Singapuru, Chile a Bruneji, které chtějí sjednat vzájemnou dohodu o volném obchodu. Prezident také zkritizoval Kongres za to, že ukončil letošní zasedání, aniž schválil již sjednané dohody o volném obchodě s Kolumbií, Jižní Koreou a Panamou.

Vydáno pod