EU je připravená poskytnout pomoc Lotyšsku zasaženému krizí

Brusel - Evropská unie je připravená poskytnout finanční pomoc Lotyšsku, které se v současné době potýká s vážnými problémy způsobenými finanční krizí. Novináře o tom informovala Evropská komise. Dodala, že unie spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a lotyšskými úřady hledá řešení napjaté situace na tamních finančních trzích.

„Evropská unie je připravená podílet se s MMF na koordinovaném finančním balíčku podmíněném silným odhodláním lotyšských úřadů zavést přísný a věrohodný nápravný program, který by podpořil udržitelnost platební bilance v Lotyšsku,“ uvedla komise ve společném prohlášení s předsednictvím rady ministrů financí EU.

Lotyšsko v pátek oznámilo, že kvůli krizi bude potřebovat podporu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Je druhou členskou zemí unie po Maďarsku, která takovou pomoc bude potřebovat. Pobaltská země upadla do recese a musela převzít druhou největší domácí banku.

„Rozhodli jsme se zahájit s Evropskou komisí a MMF oficiální jednání o pomoci při financování stabilizace ekonomiky,“ řekl tento týden novinářům lotyšský premiér Ivars Godmanis. Ministr financí Atis Slakteris uvedl, že potřebná částka vyplyne z jednání.

Lotyšská ekonomika, v minulých letech jedna z nejrychleji rostoucích v Evropě, utrpěla ve třetím čtvrtletí pokles o čtyři procenta a propad rozpočtových příjmů těžce zasáhl státní finance. V situaci výrazně rostoucího rozpočtového deficitu musela vláda převzít a sanovat banku Parex Bank, která se stala terčem hromadných výběrů vkladů.

Lotyšsko se s požadavkem o pomoc MMF přiřadilo k zemím jako Maďarsko, Ukrajina, Island a Srbsko. Společnou pomoc EU a MMF již dostalo Maďarsko v celkové sumě asi 25 miliard dolarů.