Česká ekonomika je bárkou v klidné zátočině. Kdy vpluje do finanční bouře?

Praha - Světová finanční krize se na českém trhu teprve projeví. V dnešních Otázkách Václava Moravce se na tom shodli viceguvernér České národní banky Miroslav Singer a Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Ekonomy však rozděluje otázka, zda je krize argumentem pro brzké přijetí společné evropské měny, či proti němu. Singer si myslí, že není dobré, aby se česká ekonomika teď vázala na nejistou eurozónu. Ekonom Jan Švejnar si naopak myslí, že by Česká republika měla euro v zájmu stability přijmout co nejdříve. Zástupce průmyslu totéž zdůvodňuje exportní orientací české ekonomiky.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se v otázce eura měl proti skeptickému postoji české veřejnosti upřednostnit hospodářský vývoj českých firem, které se stále musejí potýkat s nestabilitou kurzu domácí měny. Ekonom Jan Švejnar dnešní krizovou situaci přirovnal k bouři na oceánu, kdy by česká ekonomika měla na výběr, zda ji přečká na bárce nebo na jedné ze dvou nejlepších letadlových lodí.

S tím zásadně nesouhlasí viceguvernér ČNB Miroslav Singer. „Ty dvě letadlové lodě jsou vlastní vinou asi půl metru nad vodou, prakticky neřiditelné. V jedné z nich se střídají kormidelníci, v druhé je kormidelníků asi sedm,“ říká o americkém dolaru a eurozóně.

Podle místopředsedy ODS Pavla Béma by sice bylo lepší přečkat bouři na letadlové lodi, avšak česká bárka se nachází v relativně klidné zátočině. V tom s ním souhlasí i Paroubek a Švejnar s tím, že ovšem není jasné, jak dlouho se ještě v klidných vodách bude nacházet.

Krize podle Singera uvolňuje vztah mezi českou ekonomikou a ekonomikou eurozóny, což rovněž mluví proti euru. Desynchronizaci krize spíše prohloubí i podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Podle něj je nyní správnou vládní politikou obezřetnost, jelikož nikdo neví, jak a kdy se světová ekonomika bude odrážet ode dna.

Euro by bylo vítězstvím pro exportéry 

Také guvernér ČNB Tůma už dříve řekl, že je nyní nejistota pro stanovení brzkého termínu přijetí eura příliš velká. Právě kvůli nejistotě naopak požaduje co nejrychlejší stanovení termínu přijetí Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Nejsme plavcem, který stojí na pevném břehu,“ dále rozvíjí námořní metaforu.

Euro by podle Špicara ČR měla přijmout, protože je 3. nejotevřenější ekonomikou světa. „Z 80 procent je náš HDP tvořen exportem. Co je dobré pro exportéry, to je dobré pro ČR,“ tvrdí Špicar. Po vládě chce krom eura už jen, aby podnikatelům neházela klacky pod nohy, například klimatickým balíčkem či zákazem jízd kamionů.

Říman chce snižovat daně, nikoli zvyšovat výdaje 

V obou bodech s ním souhlasí Říman, který nehodlá následovat krizové návrhy předsedy evropské komise Barrosa na fiskální expanzi, plánuje ovšem o procento snížit zdravotní pojištění a do roku 2011 snížit daňové zatížení k 15 procentům. „Je to krok správným směrem,“ ocenil jeho plány Švejnar. Monetární expanzí zřejmě podpoří české hospodářství i ČNB. Měnová politika musí reagovat razantně, dokud je snižování úroků ještě účinným nástrojem, upozorňuje Singer.