Americká vláda zachrání banku Citigroup, vloží do ní 20 miliard dolarů

Washington - Americká vláda pomůže domácí bance Citigroup z vážných finančních problémů. V noci na dnešek zveřejnila plán na poskytnutí 20 miliard dolarů (zhruba 409 miliard korun) výměnou za získání podílu ve firmě. Vláda se zároveň zaručí za rizikové úvěry v hodnotě až 306 miliard dolarů (6,25 bilionu korun). Banka se dostala do vážných problémů kvůli světové finanční krizi, v říjnu zaznamenala čtvrtou čtvrtletní ztrátu za sebou a už tehdy jí vláda poskytla 25 miliard dolarů. Po ohlášeném masovém propouštění spadly akcie Citigroup na své 15leté minimum.

Citigroup je podle hodnoty aktiv druhou největší bankou ve Spojených státech a působí ve více než 100 zemích světa včetně České republiky. Záchranný plán má obnovit důvěru ve firmu, jejíž akcie minulý týden prudce oslabily až na 15leté minimum kvůli obavám o její finanční zdraví.

„Vláda USA činí touto transakcí opatření nezbytná k posílení finančního systému a ochraně amerických daňových poplatníků a ekonomiky,“ píše se ve společném prohlášení ministerstva financí, americké centrální banky (Fed) a Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).


„Jestliže si vezmete, že Lehman Brothers byla velká banka, Citi je několikrát vlivnější,“ vysvětluje novinář Robin Farzad z Business Week, proč se administrativa rozhodla pomoci právě Citigroup, když investiční banku Lehman Brothers nechala v září padnout.

Citigroup minulý týden oznámila, že plánuje v blízké době zrušit 52 tisíc pracovních míst kvůli nepříznivým ekonomickým a úvěrovým podmínkám. Firma na konci září zaměstnávala 352 tisíc lidí, nyní se tedy chystá propustit zhruba sedminu z nich.


Banka ve třetím čtvrtletí prodělala 2,8 miliardy dolarů po zisku 2,2 miliardy před rokem. Vykázala tak čtvrtou čtvrtletní ztrátu za sebou. Celkové ztráty Citigroup za 12 měsíců od loňského října do letošního září činí 20,2 miliardy dolarů (více než 413 miliard Kč).

Pobočka Citibank, člena skupiny Citigroup
Zdroj: ČT24