Sarkozy a Merkelová se v názorech na řešení krize rozcházejí

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová jednali v Paříži o opatřeních proti finanční krizi, příliš se ovšem neshodli. Liší se v názoru na to, s jakou rychlostí a v jakém rozsahu je zapotřebí pokračovat v přijímání krizových opatření. Oba státníci ale zastávají stejný názor v tom, že jedním ze základních řešení je modernizace evropského průmyslu, přičemž oba státy mají být jejím motorem v oblasti inovace a výzkumu.

Merkelová varovala před překotným přijímáním nových opatření směřujících k obnově hospodářství v Evropské unii. Souhlasila sice s tím, že patrně další kroky jsou nutné a že musejí být koordinované, dodala ale, že je nutné také analyzovat důsledky již přijatých opatření a pak se rozhodnout, co dál. Sarkozy v této souvislosti poznamenal, že Francie jedná a Německo přemýšlí.

Sarkozy a Merkelová se shodli v tom, že všeobecné snižování DPH napříč Evropou nepovažují vlády za vhodné pro své země. Plán, který chystá uplatnit Velká Británie, považuje Sarkozy za zbytečný v době, kdy Evropa začíná čelit deflaci.

Sarkozy také prohlásil, že obě země nenechají padnout automobilový průmysl, který zaměstnává jen ve Francii přímo či nepřímo deset procent aktivního obyvatelstva. Dodal, že cílem EU je udržet automobilový průmysl v Evropě, tedy aby se nestěhovaly továrny do mimoevropských oblastí s podstatně levnější pracovní silou. Pomoci koncernům mají daňové úlevy.

Sarkozy i Merkelová konstatovali kladný vývoj v ratifikačním procesu Lisabonské smlouvy, která má reformovat instituce EU. Jmenovitě si pochvaloval, že švédský parlament ji schválil a že český premiér Mirek Topolánek dal najevo, že očekává souhlas ústavního soudu s přijetím smlouvy.

Vydáno pod