Maďarsko překvapilo snížením úroků o půl procentního bodu

Budapešť - Maďarská centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o polovinu procentního bodu na 11 procent, aby za globální finanční krize podpořila hospodářský růst. Analytici minulý týden předpokládali, že banka ponechá úroky beze změny. Předcházel tomu měsíc výkyvů na finančním trhu, kvůli kterému země začala čerpat pomoc 25 miliard dolarů (496 miliard Kč) od Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské unie.

Banka se rozhodla snížit sazby na začátku období několika čtvrtletí, které popisuje jako trend výrazného poklesu inflace. Kurz forintu vůči euru na krok banky reagoval nárůstem o 1,5 procenta na 260,15 forintu.

Většina analytiků předpokládala, že centrální banka ponechá úroky stejné až do začátku příštího roku. Pro změnu sazeb hovořila i čtvrtletní zpráva banky o inflaci. Banka ekonomice předpovídá, že následující dva roky budou slabší, než uváděla v srpnové prognóze.

Letos se spotřebitelské ceny v Maďarsku podle odhadu banky zvýší o 6,2 procenta, v příštím roce o 3,1 až 3,4 procenta a v roce 2010 o 1,5 až 1,9 procenta.

Hospodářský růst podle banky dosáhne letos jednoho procenta až 1,1 procenta. V příštím roce by se ale hrubý domácí produkt Maďarska mohl snížit až o 1,7 procenta a v roce dalším stoupne o dvě procenta, předpovídá banka.

Bankovní rada maďarské centrální banky se dnes sešla poprvé od 22. října, kdy výrazně zvýšila základní úrok o tři procentní body. Výjimečný krok tehdy učinila, aby pomohla klesajícímu kurzu forintu, když investoři pochybovali o schopnostech Maďarska splácet dluhy, napsaly agentury Reuters a AP.