Ekologické dluhy ze socialismu smaže jediná státní zakázka

Praha - Vláda se dnes podepsala pod jeden z největších obchodů svého funkčního období. Umoření starých ekologických zátěží, které jako privatizační přívažek zdědili noví majitelé, přijde podle odhadů na 115 miliard korun. Kabinet se rozhodl řešit problém pomocí soukromé firmy, která za úplatu problém vyřeší.

„Nejsme schopni do roku 2015 dostát svým závazkům, jak z hlediska administrativních, tak finančních kapacit,“ přiznal ministr financí Miroslav Kalousek. Řešením má být obří zakázka, o odstranění jedů se postará soukromá firma. Stát jí za to bude platit až 7 miliard ročně, výjimečně i víc. „Pokusíme se nalézt svého partnera pro koncesní projekt, pak existuje šance, že ČR dostojí svým závazkům,“ popsal nový plán Kalousek.

Ministr životního prostředí se zadáním zakázky souhlasil až poté, co získal garance, že kromě ceny si stát ohlídá i kvalitu sanačních prací. „Resortu životního prostředí se podařilo prosadit velmi výraznou roli pro inspekci životní prostředí,“ liboval si Martin Bursík.