Měnový fond pomůže Pákistánu z krize, zastaví to teroristy?

Washington/Islámábád - Mezinárodní měnový fond má na kontě další zachráněnou ekonomiku. V noci na dnešek schválil nouzový úvěr pro Pákistán. Strategicky významná asijská země dostane 7,6 miliardy dolarů, tedy v přepočtu asi 150 miliard korun, aby se mohla vypořádat s dopady světové finanční krize.

Pákistánskou ekonomiku podle měnového fondu v posledním roce postihla zhoršující se bezpečnostní situace, nárůst cen ropy a potravin. Otřesy na světových finančních trzích pak už jen přispěly k ještě větší destabilizaci. Úvěr, který má strategicky důležité, ale chudé ekonomice pomoci překlenout nejhorší období, bude Pákistán moci čerpat 23 měsíců. Okamžitě získá přístup k částce 3,1 miliardy dolarů a zbytek mu bude uvolňován ve čtvrtletních splátkách doprovázených prověrkou ekonomické situace.

Rozhodnutí o pomoci Pákistánu má částečně také politický rozměr. Mezinárodní společenství se totiž obává, že ekonomická krize by v jaderném Pákistánu mohla posílit popularitu al-Káidy a dalších teroristických a militantních islamistických skupin. Al-Káida a Taliban podnikají útoky na Afghánistán podle amerických činitelů právě z pákistánského území.

Právě kvůli obavám o šíření terorismu je součástí podpůrného programu měnového fondu v Pákistánu také zajištění sociální stability podporou chudých a zranitelných. Pákistán v rámci plánu výrazně sníží rozpočtový deficit a zastaví financování vládních výdajů centrální bankou. Spolu se Světovou bankou má pak pákistánská vláda vytvořit univerzální a efektivní cílenou sociální bezpečnostní síť.

Vydáno pod