EU nedá „zkorumpovaným“ bulharským úředníkům 220 milionů eur z fondů

Brusel - Bulharsko přijde o zhruba 220 milionů eur (5,6 miliardy korun) z fondů Evropské unie. Prohlásila to dnes Evropská komise. Důvodem je, že tato balkánská země nepokročila v boji proti korupci, za což byla z Bruselu v minulosti opakovaně kritizována.

„Uznáváme, že byly učiněny kroky týkající se správy a kontroly systémů. Avšak většina těchto opaření jsou jen slibem budoucích akcí, které ještě nepřinesly konkrétní výsledky,“ řekla na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Krisztina Nagyová. Brusel podle ní doufá, že Sofia svůj boj proti úplatkům a korupci nyní zintenzivní. Jinak jí koneckonců také hrozí, že by mohla přijít o další stamiliony eur.

Bulharsko se v lednu 2007 stalo společně s Rumunskem zatím posledním státem 27členného bloku. Když obě země vstupovaly, měl pro ně Brusel řadu podmínek týkajících se justičních reforem a boje proti korupci a organizovanému zločinu. Od té doby EU každoročně hodnotí, zda Bulharsko a Rumunsko udělaly v těchto oblastech dostatečný pokrok.

V červenci komise oznámila, že Bulharsku pozastavila kvůli nedostatečnému boji s korupcí a špatné správě prostředky z fondů EU v řádu stamilionů eur. Uvedla ale tehdy, že to ještě neznamená, že o tyto prostředky tento balkánský stát definitivně přijde.

Týkalo se to peněz z předvstupních fondů PHARE a SAPARD a z fondů určených na výstavbu silnic. Zmiňovaných 220 milionů eur pak bylo jen částí připadající na fond PHARE, Bulharsku tak stále hrozí ztráta dalších stamilionů eur. Podle agentury AFP jde o 580 milionů eur (14,7 miliardy korun). Pozastavení se ale naopak netýkalo strukturálních fondů určených pro roky 2007 až 2013. Z nich může Bulharsko stále získat přibližně až asi 11 miliard eur (279 miliard korun).