Labutí píseň Bushova kabinetu: 800 miliard lidem i bankám

Washington - Na dvou dalších kolejích chtějí Američané ujet recesi. Dosluhující ministr financí Henry Paulson na ně hodlá vynaložit až 800 miliard dolarů. Čtvrtina z balíku rozdělovaného americkou centrální bankou (Fedem) by se měla dostat přímo ke spotřebitelům, většina pak poputuje na odkupy špatných hypoték.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesala rychleji, než se původně očekávalo. Podle dnešní revidované zprávy ministerstva obchodu se hrubý domácí produkt snížil o 0,5 procenta místo původně uváděných 0,3 procenta. K poklesu přispěli hlavně spotřebitelé, kteří méně utráceli, a pokles jejich výdajů byl nejvyšší za 28 let.

Právě na spotřebě je ze dvou třetin pumpován růst zaoceánské ekonomiky a spotřebu by vláda uměle opět rozdmýchala. Program, jenž má zvýšit dostupnost úvěrových karet i půjček na automobily a studium, by měl získat 25 až 100 miliard dolarů (zhruba půl až dva biliony Kč) ze záchranného balíku pro finanční sektor. Předpokládá se, že program bude poskytovat úvěry investorům, kteří budou chtít nakupovat cenné papíry založené na kreditních kartách a půjčkách na automobily a studium. Program bude mít na starosti americká centrální banka (Fed).

Většina balíku ale poputuje na čištění následků kreditní krize na hypotečním trhu. Pro hypoteční agentury Fannie, Freddie a Ginnie bude přímo určeno 100 miliard dolarů, dalších pětset poslouží jako záruka za jejich obchody, uvádí stanovisko vlády.

Z reakcí analytiků se zdá, že americká administrativa učinila krok správným směrem. Někteří ho tak označují za možný začátek konce, nebo alespoň konec začátku finanční krize.