Zemědělci chtějí kvůli cenám mléka blokovat supermarkety

Praha - Českým zemědělcům došla trpělivost s dlouhodobě podhodnocenými výkupními cenami mléka a na leden připravují protesty. Oznámil to dnes prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že rozhodnutí o konkrétní podobě protestů padne do konce roku. Veleba přitom nevyloučil ani blokádu supermarketů a mlékáren.

Zemědělci si na výkupní ceny mléka stěžují dlouhodobě, jsou podle nich nerentabilní a mnohým z nich tak údajně hrozí likvidace chovů. „Trh s mlékem se hroutí a farmářská cena už prolomila hranici sedmi korun za litr mléka,“ uvedl Veleba po dnešním jednání vedení Agrární komory, Zemědělského svazu, odbytových organizací a chovatelů skotu, které se týkalo situace na trhu s mlékem.

Letáky nebo blokáda? 

Podle Veleby budou zemědělci v příštích týdnech zjišťovat, které obchodní řetězce mají na pultech nejvyšší podíl dovážených mléčných výrobků. Proti nim pak budou směřovat lednové protesty. Jednou z uvažovaných variant je například ta, že by zemědělci před supermarkety rozdávali lidem české mléčné výrobky. „To by bylo v tom lepším případě. V tom horším budou třeba nálady je (obchody) zablokovat. O formě protestu budeme teprve rozhodovat,“ podotkl Veleba.

Protestovat chtějí zemědělci v lednu i před mlékárnami. „Vybereme jednu až tři mlékárny, které se chovají nejhůře a farmářům dávají nejnižší ceny. Proti těmto mlékárnám bude v lednu rovněž provedena nějaká protestní akce,“ prohlásil Veleba.

Vzpomínka na letní protesty 

Protesty proti nízkým výkupním cenám mají mlékárny v živé paměti z letošního léta. Tehdy však zemědělci pouze podporovali své německé kolegy. Začátkem července tak snížily dodávky o desetinu, některé dodávky směřující do Německa pak dokonce končily vylité na polích.

Prezident Agrární komory v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24