Koordinátor Dědek: Euro se nestane obětí krize, letos však o jeho přijetí nerozhodneme

Praha - Rozhodnutí o termínu zavedení jednotné evropské měny podle národního koordinátora zavedení eura Oldřicha Dědka již letos nepadne. Jsou signály, že vážná debata proběhne až v příštím roce, uvedl Dědek na dnešní konferenci s názvem "Deset let eura - inspirace pro Českou republiku", kterou uspořádalo ministerstvo financí spolu se společností Economia a.s. Konference potvrdila, že i renomovaní ekonomové se v názorech na správnou dobu přijetí eura zásadně liší.

Tomáš Holub z České národní banky se obává povinných dvou let, které by česká koruna musela strávit v režimu ERMII, v němž je měna zranitelná vůči spekulativním útokům. „Je lepší strávit v tomto režimu klidné roky než rozbouřené,“ míní. Názor, že kvůli krizi by bylo lepší nyní termín přijetí společné evropské měny nestanovovat, s ním sdílí mimo jiné i guvernér ČNB Zdeněk Tůma i její viceguvernér Miroslav Singer.

Naopak bývalou viceguvernérku slovenské centrální banky Elenu Kohútikovou finanční krize jen utvrdila v důvěře vůči euru. Podle ní zaznamenaly země s již stanoveným termínem jeho zavedení stabilnější měnový vývoj. Kvůli stabilitě doporučili brzké přijetí eura mimo jiné i ekonomové Jan Švejnar, Tomáš Sedláček a Jiří Rusnok. „Je-li vážný zájem vstoupit, musí se stanovit datum,“ dodává český eurokomisař Vladimír Špidla.

Po co nejrychlejším zavedení eura volají exportéři. Například člen představenstva Škoda Auto Holger Kintscher dnes uvedl, že Škoda nebude ve Vrchlabí vyrábět model Volkswagen Up kvůli příliš rozkolísané koruně.

Dědek: Euro se obětí krize nestane 

Zásadní nyní je, jak se k euru postaví vláda a její koordinátor pro zavedení jednotné evropské měny Oldřich Dědek. Podle něj je pro euro současná světová krize zatím největším testem. „Euro se obětí hospodářské krize nestane a spíše upevňuje soudržnost zemí eurozóny,“ uvedl koordinátor. V minulosti totiž velké hospodářské problémy Evropy podle Dědka vznikaly kvůli národním měnám, mezi kterými se přeléval kapitál, což mělo na trhy v dobách krize devastující účinky.

Datum přijetí eura neobsahuje ani vládou schválená aktualizovaná verze Konvergenčního programu, což je základní dokument ČR pro přijetí eura. Opoziční sociální demokraté považují za reálné datum zavedení evropské měny 1. leden 2012. O tomto termínu ještě loni uvažovalo ministerstvo financí, později však svůj návrh stáhlo. Nyní kabinet termín eura odmítá určit s tím, že je nejdříve nutné provést ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance.

Češi chtějí být „ostrovem v eurozóně“

Podle studie GfK Praha více než pětině Čechů oddalování přijetí eura vyhovuje, neboť se domnívají, že ČR by měla přijmout evropskou měnu co nejpozději. Naproti tomu pro co nejrychlejší přijetí eura je 19,5 procenta respondentů.

Jednotnou měnou by do čtyř let měli platit všichni sousedé Česka, které by se tak v eurozóně stalo ostrovem. V Německu a Rakousku se euro používá již několik let, Slovensko ho zavede od ledna příštího roku a polská vláda na konci října schválila harmonogram vstupu země do eurozóny od 1. ledna 2012. Zejména vývoj na Slovensku bude česká vláda pozorně sledovat, východní soused bude pro ČR podle Holuba jakýmsi předskokanem.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová