Češi se o své vklady nebojí, stále více spoří na penzi

Praha - Čeští střadatelé se kvůli finanční krizi nemusejí obávat o své úspory. Podle České národní banky (ČNB) zůstává český finanční systém od globálních finančních potíží nadále v převážné míře izolován, v bezpečí jsou jak vklady na běžných, tak i spořících účtech. Češi zároveň postupně mění své návyky a na důchod si spoří už víc než 4 miliony z nich, jejich vklady chrání zákon.

Už tento čtvrtek by měly být definitivně schváleny stoprocentní garance za vklady do 50 tisíc eur (zhruba 1,26 milionu korun), návrh totiž projedná horní komora parlamentu. Už nyní ovšem bankovní domy a spořitelny své střadatele ujišťují o bezpečnosti klientských vkladů.

„Vklady stavebních spořitelen jsou naprosto bezpečné a stavební spořitelny jsou pojištěny stejně jako všechny ostatní banky,“ říká předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Přesto se banky shodují na tom, že by garance měly být v celé unii stejné. Jinak na trhu vzniká nerovnováha, střadatelé totiž mají tendenci ukládat v zahraničí, kde je ručení vyšší.

„Právě v krizových okamžicích by lidé měli zachovat klid a důvěru v systém. A cesta k tomu, aby se tak stalo, je dosáhnout na poli Evropské unie co nejvyšší harmonizace,“ říká předsedkyně výboru pro hospodářství a měnu Evropského parlamentu Preverenche Beres.

Ne za všechny bankovní produkty ale stát ručí, nečiní tak za vklady v podílových fondech či za penzijní připojištění. Ty jsou podle ministerstva financí dobře zhodnocené a každý střadatel tak musí sám zvážit jejich rizika. Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka se krize na českých penzijních fondech projeví maximálně menším zhodnocením.