Kalousek chystá záložní plán pro případ nízkého růstu

Praha - Česká vláda připravuje nouzový ekonomický plán. Na pořad dne by přišel v případě, že by hospodářský růst v příštím roce zpomalil pod dvě procenta. Na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Jakékoli jeho detaily ale odmítl upřesnit s tím, že nechce vytvářet žádnou "virtuální realitu".

„Padne-li růst pod dvě procenta, pak jsou na místě cílené, adresné, dočasné impulzy,“ řekl Kalousek. Navázal tak na svůj pondělní výrok, kdy tvrdil, že si současný stav české ekonomiky nežádá žádné mimořádné rozpočtové výdaje, v případě zhoršení situace je však vláda připravena reagovat.

Ke zvýšení rozpočtových výdajů na pomoc české ekonomice vyzývá vládu opozice i Evropská komise. Kalousek však takové kroky dosud odmítal s tím, že by zatím šlo o čistou rozpočtovou ztrátu bez efektu.

Rozpočtový výbor se dnes opět zabývá návrhem státního rozpočtu na příští rok. Připravit má návrh usnesení pro druhé čtení ve sněmovně. Poslanci by měli také rozhodnout o balíku více než 1 400 žádostí o dotace z rozpočtu. Koaliční i opoziční poslanci se dnes dostavili v plném počtu, oba tábory mají stejný počet hlasů.

Návrh rozpočtu se hned zkraje setkal s kritikou předsedy výboru z opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten za jeho hlavní chybu označil to, že návrh neobsahuje žádné kroky proti dopadům současné finanční krize. „Rozpočet se tváří, jako kdyby žádná krize neexistovala,“ řekl Sobotka. Kalousek se ale hájí tím, že současná situace je bezprecedentní. Ještě nikdy nebylo tak obtížné odhadnout ukazatele vývoje ekonomiky, zdůraznil.

Prognózy růstu české ekonomiky na rok 2009 podle vybraných institucí
Zdroj: ČT24