Krize postihla i břeclavský Gumotex, pozastavil výrobu součástek pro Škodu Auto

Břeclav - Břeclavský Gumotex zastavil na celý tento týden výrobu plastových součástek pro automobilový průmysl, reaguje tak na snížené odběry od mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Odstávka se týká asi 150 ze 370 zaměstnanců divize vyrábějící autopříslušenství, výroba součástek pro automobilku TCPA v Kolíně pokračuje podle plánu. Další odstávka výroby pro škodovku začne 19. prosince a potrvá do 5. ledna, řekl vedoucí kanceláře generálního ředitele Gumotexu Josef Horníček.

„Zaměstnanci zatím čerpají řádnou dovolenou, až jim koncem měsíce dojde, dostanou zřejmě pracovní volno. Předběžně jsme se s odbory domluvili na tom, že během tohoto volna budou pobírat 75 procent mzdy,“ dodal Horníček. O propouštění zatím firma nerozhodla, v současné době s automobilkami vyjednává o plánu odběru součástek pro příští rok.

Gumotex již letos jedna krize postihla, kvůli nestabilní situaci na
hypotečním trhu v USA snížila na jaře firma Select Comfort odběr
nafukovacích matrací zhruba o třetinu. Gumotex kvůli poklesu výroby
propustil 15 lidí a desítkám dalších zkrátil pracovní dobu a snížil plat.

Ve druhém pololetí hrozilo propuštění dalším desítkám zaměstnanců. Americká firma později odběry navýšila, i tak ale pokles výroby znamenal pro Gumotex ztrátu zhruba 150 milionů korun.

Gumotex vyrábí kromě postelových matrací také nafukovací čluny a lehátka a speciální prvky záchranného systému. Pro automobilový průmysl vyrábí sluneční clony, hlavové opěrky a těsnění. Patří mezi největší firmy ve svém oboru v Evropě. Loni vykázal tržby zhruba 2,4 miliardy korun. Firma zaměstnává přes 1300 pracovníků.