Investiční certifikáty: Jak fungují a co investorům přinášejí?

Praha - Na finančních trzích existuje celé spektrum možnostní, jak investovat a s trochou štěstí zhodnotit své peníze. Jednou z nich jsou investiční certifikáty. Co je vlastně tento instrument zač, jak se chová a jaké přináší investorům výhody?

Investiční certifikáty jsou dlužním úpisem. Emitent se zavazuje vyplatit ve stanovenou dobu hodnotu certifikátu, tu mu určuje podkladové aktivum. Investoři mohou věřit jak v pokles, tak v růst, a trh právě této možnosti také hojně využil během finanční krize. Velmi oblíbené je investování do certifikátů především v Německu, kde je v nich uloženo až 100 miliard eur.

Investiční certifikáty se v celé řadě charakteristik shodují s dalšími investičními aktivy, například s akciemi. Je snadné je na burze koupit a v případě potřeby se jich investor může stejně rychle i zbavit. Zásadní rozdíl ale spočívá v tom, že na rozdíl od akcií nepřecházejí na držitele certifikátu žádná další vlastnická práva. Například na valnou hromadu akciové společnosti se tak držitel certifikátu rozhodně nepodívá.

Výhody instičních certifikátů

Investiční certifikáty ale investorům přinášejí také několik výhod. Pro začínající investory je jednou z nich například to, že na to, aby si zkusili, co s jejich penězi provedou, nepotřebují mít na kontech zrovna miliony. Certifikáty lze pořídit i za nízké ceny kolem 10 eur.

Zejména pro investory, kteří si hodlají certifikáty zúročit větší balík peněz, je pak významnou výhodou, například oproti dluhopisům, osvobození zisků z nich od daní. Ovšem aby bylo možné na tuto přednost dosáhnout, je potřeba nechat uplynou testovací dobu, která je dnes běžně stanovena na šest měsíců. 

Rizika certifikátů

I když v praxi lze vydělat na poklesu i růstu certifikátů, mnoho investorů se na nich v nejistých dobách vlády finanční krize již hodně spálilo. Mohl za to fakt, že některá podkladová aktiva certifikátů prostě skončila. „Napětí vzrostlo po krachu Lehman Brother, mnoho certifikátů bylo úplně staženo z obchodování a investoři tak přišli o všechno,“ potvrdil České televizi obchodník s deriváty z banky Baader Bank Stefan Scharffetter.

A neváhal přispěchat ani s užitečnou radou, jak na certifikátech dobře vydělat: Je potřeba anticipovat očekávání trhu. Velcí hráči je ale logicky mohou sami vytvářet.

Garantované certifikáty

Investičních certifikátu na trhu existuje nepřeberné množství druhů, který z nich si ale má investroský elév vybrat? Zejména pro ty investory, kteří se obávají, aby o své těžce vydělané peníze nepřišli, jsou vhodné tzv. garantované certifikáty. Ty totiž zaručují, že dostaneme zpět alespoň ty peníze, které jsme do nich vložili, a to ve stoprocentní výši. To zajišťuje tzv. garantovaná složka certifikátu.

Druhá - performance složka - zajišťuje případný výnos. Tato část peněz je investována na kapitálovém trhu. Pokud si ale někdo myslí, že se jeho peníze zhodnotí o skutečný výnos trhu, mýlí se. Z případného zisku dostane investor jen část, např. pokud trh vzroste o 10 procent, aktiva investora zhodnotí pouze o 5 procent.

Vydáno pod