Arcelor Mittal se zbaví 9 tisíc zaměstnanců

Lucemburk - Největší výrobce oceli na světě se v honbě za cílem snížit náklady o miliardu dolarů zbaví 9 tisíc svých zaměstnanců. Propouštění se má týkat všech zemí, kde společnost působí, tedy i České republiky. Firma dnes přiznala, že se jí nedaří, jak by si představovala. Vinu na špatné kondici dává vedení poklesu poptávky a dopadům kreditní krize. Nejvíce by se snižování mělo týkat aktivit ve Spojených státech, Beneluxu a Francii.

Arcelor Mittal doposud zaměstnává 326 tisíc zaměstnanců v 60 zemích světa. Oznámené propouštění se tak dotkne 3 procent současného stavu. Výjimkou by nemělo být ani Česko. Konkrétní postup zefektivňování podnikání hodlá vedení lucemburské společnosti oznámit v nejbližších dnech. Zdroje blízké vedení alespoň konkretizovaly, že výpovědi rozdá nejvíce administrativním pracovníkům a nižším technikům. Z celkového počtu propuštěných by 6 tisíc zaměstnanců mělo rozvázat pracovní poměr v Evropě, přibližně 3 tisíce pak ve Spojených státech.

Propouštění je jedním z kroků ocelářského giganta, jak upsat na nákladech miliardu dolarů. V roce 2007 dosahovaly tržby Arcelor Mittal 105 miliard dolarů při produkci 116 milionů tun oceli, což je desetina světového úhrnu. Nejvíce aktivit má firma za Oceánem, v zemích Beneluxu nebo ve Španělsku. V Česku nejdříve v devadesátých letech tehdy ještě Mittal Steel odkoupil Novou Huť Ostrava, po globálním sloučení značek Arcelor a Mittal vznikla společnost Arcelor Mittal Ostrava v roce 2006 i v České republice. Zaměstnává 7 450 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi 10 300 lidí.

Vydáno pod