Letiště Praha se od prosince stane akciovou společností

Praha - Nejvýznamnější české mezinárodní letiště mění právní formu a je tak opět o krok blíže privatizaci. Od 1. prosince bude dosavadní státní podnik Správa Letiště Praha fungovat jako akciová společnost Letiště Praha, ke stejnému datu bude mezi podniky převeden majetek v hodnotě zhruba 25 miliard korun. Oznámila to dnes mluvčí firmy Eva Krejčí.

„Máme za sebou obrazně řečeno generální úklid v oblasti smluvních vztahů, inventury majetku, účetnictví a podobně,“ řekl generální ředitel letiště Miroslav Dvořák. Podle něj bylo nutné dohledat například smlouvy k pozemkům a budovám, které byly uzavřeny v meziválečném období či během druhé světové války. „Nyní má letiště veškeré dokumenty v naprostém pořádku,“ řekl ředitel.

Majetek, který Letiště Praha a.s. převezme, se skládá z aktiv v celkové výši přibližně 35 miliard korun a závazků zhruba za deset miliard korun. Letiště Praha zároveň přebere od státního podniku 2 300 zaměstnanců, smluvní vztahy, povolení, certifikace, licence i všechny procesy a zdroje potřebné pro fungování letiště.

Společnost bude řídit pětičlenné představenstvo, které zvolila dozorčí rada. Té šéfuje náměstek ministra dopravy Jiří Hodač, zasedá v ní například pražský primátor Pavel Bém, náměstek ministra financí Ivan Fuksa nebo poslanec za ČSSD Petr Rafaj. Představenstvo tvoří vedle Dvořáka, který je předsedou, čtveřice dosavadních vrchních ředitelů státního podniku.

Novou akciovou společnost čeká v následujících měsících privatizace, nový majitel by měl být znám ve druhé polovině příštího roku. Výnos z prodeje odhadují analytici v rozmezí 70 až 100 miliard korun. Upozorňují však zároveň na to, že ho může snížit finanční krize a všeobecný útlum v letecké dopravě.