Kalouskovi se na záchranném plánu líbí lepší přístup k unijním penězům

Praha - Přestože je český ministr financí Miroslav Kalousek vůči mimořádným záchranným plánům skeptický, mezi Evropskou komisí navrhovanými opatřeními vidí některá pozitiva. Hlavní přínos ve středu zveřejněného záchranného plánu pro evropské ekonomiky je podle něj v možnostech získání prostředků ze sociálního fondu k podpoře zaměstnanosti a také urychlení čerpání peněz ze strukturálních fondů unie.

„Pod praporem boje proti finanční krizi nemůžeme rozvrátit veřejné finance,“ uvedl Kalousek. „Jsem velmi zdrženlivý k fiskálně expanzivním politikám, které se tváří jako záchranné“, dodal.

Evropská komise schválila pomoc pro hospodářství zemí evropské sedmadvacítky ve výši zhruba 200 miliard eur (asi pět bilionů korun). Finanční injekce je součástí rozsáhlého plánu na obnovu ekonomiky unie, která se vypořádává s následky finanční krize. Částku ještě musejí schválit členské země, jednání na summitu 11.-12. prosince budou zřejmě složitá.

Většina peněz by totiž měla jít z rozpočtů členských zemí, a to plných 170 miliard eur. Podle Kalouska ale v České republice nyní není důvod k realizaci mimořádných fiskálních impulsů. Vedly by totiž podle něj pouze k rozpočtovým ztrátám. Krom Kalouska není vysokým výdajům nakloněna ani německá kancléřka Angela Merkelová. Včetně 30 miliard eur od Evropské unie má podle plánu jít o 1,5 procenta ročního hrubého domácího produktu unie.