Spotřebitelé české ekonomice důvěřují, podnikatelé už méně

Praha  - Důvěra v domácí ekonomiku podle průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v listopadu opět klesla. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 5,1 bodu. Důvěra spotřebitelů se sice zvýšila o 0,7 bodu, důvěra podnikatelů však byla nižší o 6,6 bodu. Meziročně důvěra v českou ekonomiku značně poklesla, souhrnně o 19,5 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 6,7 bodu a důvěra podnikatelů je už nižší o 22,7 bodu.

Ze šetření mezi spotřebiteli v listopadu vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršování celkové ekonomické situace i své finanční situace, ale méně výrazné než v říjnu. Opět se v listopadu oproti minulému měsíci zvýšil podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Vzrostl také počet dotázaných, kteří mají v úmyslu spořit.

V průmyslu se v listopadu oproti říjnu snížilo hodnocení současné celkové ekonomické situace,především kvůli očekávané nižší celkové i zahraniční poptávce.

Opačná situace nastala ve stavebnictví. Pro příští tři měsíce stavebníci předpokládají příznivý vývoj stavební činnosti i zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na téměř 9 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou mírně vyšší než v říjnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se ve stavebnictví ukazatel důvěry meziměsíčně zvýšil o jeden bod, je však o dva body nižší než před rokem.

Hodnocení současné ekonomické situace v listopadu kleslo u obchodníků i ve vybraných odvětvích služeb. Ukazatel důvěry ve službách proti říjnu klesl o deset bodů, v meziročním srovnání sestoupil o 17 bodů.

O důvěře v tamní ekonomiku dnes informoval i Slovenský statistický úřad. Důvěra slovenských podniků a spotřebitelů v listopadu klesla na nejnižší úroveň od října 1999. Ukazatel důvěry se v předposledním měsíci letošního roku snížil na 88,5 procentního bodu z říjnových revidovaných 93,3 bodu. Listopadový výsledek negativně ovlivnilo hlavně zhoršení nálady spotřebitelů, v maloobchodě a službách.

Vydáno pod