Inflace v eurozóně prudce zpomalila, nezaměstnanost mírně vzrostla

Brusel - Růst spotřebitelských cen v listopadu v eurozóně prudce zpomalil na 2,1 procenta z předchozích 3,2 procenta v říjnu. Nezaměstnanost v říjnu v celé Evropské unii vzrostla na 7,1 procenta ze zářijových sedmi procent. Jen v eurozóně nezaměstnanost stoupla na 7,7 procenta ze 7,6 procenta v září. Informoval o tom dnes statistický úřad Eurostat.

Inflace v eurozóně zpomalila již v říjnu, bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) následně snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,25 procenta. Prezident ECB Jean-Claude Trichet předtím uvedl, že inflace je na ústupu, což bance umožňuje více se zaměřit na podporu hospodářského růstu.

Makroekonomické údaje v poslední době ukázaly, že eurozóna se zřejmě nachází v recesi. Evropská centrální banka by proto příští týden mohla přikročit k dalšímu snížení své základní úrokové sazby, s jejíž pomocí ekonomiku eurozóny usměrňuje. Udělá tak v případě, že bude mít další informace o snižování inflačních tlaků, řekl ve středu šéf banky Jean-Claude Trichet. Banka na počátku listopadu snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,25 procenta.

Vydáno pod